Sałatka z selera z wędzonym dorszem

    Sałatka z selera z wędzonym dorszem

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oto sałatka, która łączy moje ulubione składniki - seler i rybę - tym razem wędzony dorsz, ale równie dobrze można spróbować dodać makrelę lub tuńczyka.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży seler korzeniowy
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 winne jabłka, obrane i pokrojone w kostkę
    • 2 ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • sól i cukier do smaku
    • 300 g wędzonego dorsza, rozdrobnionego na kawałki
    • 3 łyżki majonezu
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Seler i pietruszkę ugotować na półmiękko, obrać i pokroić w kostkę. Dodać jabłka i ogórki, skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i cukrem, wymieszać.
    2. Do sałatki dodać rybę i majonez, delikatnie wymieszać, aby składniki się połączyły. Odstawić na 30 minut do lodówki. Przed podaniem posypać natką pietruszki.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis