Tilapia zapiekana z ziemniakami w śmietanowym sosie

    Tilapia zapiekana z ziemniakami w śmietanowym sosie

    9polubień
    45min.


    Zrobione przez 5 osób

    Ziemniaki au gratin z białą rybą. Tutaj użyta jest tilapia, ale można użyć innej. Pyszna zapiekanka na każdą okazję, nie tylko na piątkowy obiad.

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g ziemniaków, pokrojonych w cieniutkie plasterki
    • 300 g filetów z tilapii
    • sól i pieprz do smaku
    • 1/2 cebuli, pokrojonej w półplasterki
    • 1 szklanka tłustej śmietany
    • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
    • 150 g startego sera żółtego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Ułożyć ziemniaki na dużej blasze tak, aby przypominały łuski.
    3. Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ułożyć na ziemniakach. Oprószyć solą i pieprzem. Przykryć warstwą cebuli.
    4. Śmietanę wymieszać z gałką i polać rybę. Posypać serem.
    5. Piec przez 30-35 minut, aż wierzch będzie rumiany.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis