Pulpety z kurczaka z kukurydzą i ananasem

    Pulpety z kurczaka z kukurydzą i ananasem

    Zapisz do ulubionych
    25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Pysznie delikatne klopsiki z mielonego kurczaka w sosie z papryki i ananasa. Doskonały obiad dla całej rodziny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g mielonego mięsa z kurczaka
    • 100 g kukurydzy, świeżej lub mrożonej
    • 1 pęczek cebulki dymki, posiekany
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 100 g ananasa, drobno pokrojonego (może być z puszki)
    • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
    • 1 łyżeczka cukru
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka sosu pomidorowego
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. W misce wymieszać kurczaka z cebulą i kukurydzą. Doprawić solą i pieprzem. Formować małe kulki.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i zrumienić pulpety, smażąc przez 5-7 minut. Odłożyć na bok.
    3. Na patelni podsmażyć paprykę, dodać ananasa i cukier. Dodać odrobinę wody, koncentrat pomidorowy i sos sojowy, wymieszać.
    4. Aby sos był gęsty, można dodać łyżkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z 4-5 łyżkami wody.
    5. Przełożyć kotleciki z powrotem na patelnię i podgrzewać przez kilka minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis