Marmurek z syropem czekoladowym

    Marmurek z syropem czekoladowym

    1polubienie
    1godz.30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Ulubione ciasto nie tylko najmłodszych. Niesamowicie czekoladowy aromat i pyszny smak. Bardzo apetycznie prezentuje się na stole.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • 250 g masła
    • 1 szklanka mleka
    • 1,5 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 1 łyżka kakao
    • 1/2 szklanki syropu czekoladowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Natłuścić keksówkę.
    2. Wymieszać suche składniki: mąkę z solą i proszkiem.
    3. Masło utrzeć z cukrem, dodać wanilię.
    4. Dodawać jajka, po jednym na raz, stale miksując.
    5. Do masy jajecznej dodawać na przemian mąkę i mleko, cały czas miksując.
    6. Ciasto podzielić na pół. Do jednej połowy dodać kakao i syrop czekoladowy.
    7. Do przygotowanej foremki nakładać na przemian ciasto białe i czekoladowe.
    8. Piec przez 75 minut.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis