Moje ciasto limonkowe

    Moje ciasto limonkowe

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszne i proste, dobre na każdą okazję. To moja wersja tego popularnego amerykańskiego ciasta z limonkami.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 keksówki

    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka soli
    • 200 g masła lub margaryny
    • 2 szklanki cukru
    • 3 jajka
    • 1/4 szklanki soku z limonki
    • skórka otarta z 2 limonek
    • Lukier
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 2 łyżki soku z limonki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Śmietanę wymieszać z proszkiem do pieczenia i odstawić na bok.
    3. Mąkę wymieszać z solą.
    4. Masło utrzeć z cukrem. Dodać jajka, po jednym na raz, stale miksując.
    5. Dodać sok i skórkę z limonek, śmietanę i mąkę, dobrze wymieszać, aby składniki się połączyły.
    6. Ciasto przełożyć do dwóch keksówek i piec przez 45-50 minut. Sprawdzić wykałaczką czy jest upieczone. Można upiec to ciasto w jeden dużej formie - należy wtedy wydłużyć czas pieczenia do 70 minut.
    7. Lukier

    8. Do soku z limonki dodawać po 2 łyżki cukru pudru na raz i mieszać, aż powstanie gładki lukier.
    9. Ciasta po upieczeniu wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką i odstawić na 5 minut. Następnie wyjąć z foremek i udekorować lukrem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis