Łatwe crumble z zapiekanych jabłek z miodem i z kruszonką

    Łatwe crumble z zapiekanych jabłek z miodem i z kruszonką

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 103 osoby

    Ten deser jabłkowy z kruszonką jest bardzo łatwy, a smakuje wspaniale! Najlepiej nadają się jabłka Granny Smith lub Golden Delicious. Podawać na ciepło z lodami.

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g jabłek - obranych, oczyszczonych z gniazd nasiennych i pokrojonych w plasterki
    • 2 łyżeczki soku z cytryny
    • 2 łyżki wody
    • 120 ml miodu
    • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
    • 170 g cukru brązowego
    • 100 g mąki pszennej
    • 60 g płatków owsianych
    • 4 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 175°C. Lekko wysmarować tłuszczem średnie naczynie żaroodporne.
    2. Plasterki jabłek rozłożyć równomiernie w przygotowanym naczyniu. W małej miseczce wymieszać sok z cytryny z wodą i polać tym jabłka. Następnie skropić je miodem i posypać cynamonem.
    3. W miseczce wymieszać brązowy cukier z mąką, płatkami owsianymi i masłem, aż mieszanina będzie przypominać grubą bułkę tartą. Posypać tym jabłka.
    4. Piec w nagrzanym piekarniku przez 25 minut, aż jabłka zmiękną, a kruszonka będzie lekko rumiana.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis