Makaron z brokułami i anchois

    Makaron z brokułami i anchois

    1polubienie
    25min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Niektórzy nie przepadają za brokułami. Wydaje mi się, że problem tkwi w sposobie ich przyrządzania. Nie wolno ich przegotować, bo wtedy nie będą soczyste i chrupiące. Makaron z podsmażonymi brokułami z czosnkiem i anchois - po prostu pyszne!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 350 g makaronu kokardki
    • 400 g brokuła
    • 2 łyżki masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 8 filetów anchois w oleju, posiekanych
    • sól i pieprz do smaku
    • parmezan do posypania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
    2. Brokuły podzielić na różyczki i gotować w osolonej wodzie przez 3-5 minut.
    3. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę i smażyć czosnek wraz z anchois przez minutę.
    4. Dodać brokuły i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    5. Makaron odcedzić i dodać do brokułów z anchois. Wymieszać i smażyć całość jeszcze przez minutę.
    6. Przed podaniem posypać parmezanem.

    Idealnie ugotowany makaron?

    Chcesz wiedzieć więcej o tym jak ugotować idealny makaron? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak gotować makaron?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis