Pierożki z ciasta francuskiego z jabłkami

    Pierożki z ciasta francuskiego z jabłkami

    2polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 19 osób

    Zawsze trzymam w zamrażarce ciasto francuskie na wypadek niespodziewanych gości. Warto je mieć pod ręką kiedy dzieci domagają się jakiegoś smakołyku. Nadzienie zależy od okoliczności. Tym razem - jabłka z cynamonem.

    Składniki
    ilość porcji: 24 

    • 2 płaty (500 g) mrożonego ciasta francuskiego
    • 2 łyżki masła
    • 5 jabłek, obranych i pokrojonych w kostkę
    • 1/2 szklanki brązowego cukru
    • 100 g rodzynek
    • 1 łyżeczka cynamonu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +30min. inne  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Ciasto rozmrażać przez około 30 minut.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    3. W rondelku roztopić masło, dodać jabłka i smażyć przez kilka minut. Dodać rodzynki i smażyć jeszcze przez minutę, aż zaczną nabrzmiewać.
    4. Dodać cukier i cynamon, wymieszać.
    5. Ciasto pokroić na 5-cm kwadraty. Na środek każdego kwadratu nakładać nadzienie, a następnie zlepiać przeciwległe końce tworząc pierożki.
    6. Piec przez 15 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis