Papryka nadziewana kaszą bulgur

    Papryka nadziewana kaszą bulgur

    14polubień
    35min.


    Zrobione przez 5 osób

    Moja rodzina uwielbia wegetariańskie dania, które są lekkie i zdrowe. Tobie też na pewno posmakuje ta soczysta papryka z bulgurem i pieczarkami.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 czerwone papryki
    • 1 szklanka bulguru
    • 4 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 marchewka, starta
    • 150 g pieczarek, posiekanych
    • 2 cukinie, pokrojone w cienkie paski (obieraczką do warzyw)
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Papryki przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne.
    3. Ugotować bulgur (gotować w wodzie przez ok. 15 minut).
    4. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę z czosnkiem. Dodać marchewkę i pieczarki. Przykryć i smażyć przez 5 minut.
    5. Dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem, smażyć jeszcze przez minutę. Wyłączyć ogień.
    6. Do warzyw dodać bulgur i wymieszać.
    7. Połówki papryki napełniać nadzieniem. Piec przez 15-20 minut. Papryka powinna się tylko lekko przypiec i pozostać soczysta.

    zamiennik

    Bulgur można zastąpić kuskusem. Wystarczy zalać kuskus wrzącą wodą i poczekać, aż kuskus ją wchłonie.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Belka
    autor:
    1

    Rewelacja! Zamiast bulguru dałam komosę ryżową, a dodatkowo posypałam mozzarellą. - 06 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis