Chleb z siemieniem lnianym

    Chleb z siemieniem lnianym

    4polubienia
    4godz.15min.


    Zrobione przez 14 osób

    Pyszny, zdrowy chleb z dużą zawartością błonnika, przyjemnym aromatem płatków owsianych oraz orzechowym posmakiem siemienia.

    Składniki
    ilość sztuk: 2 bochenki po 350 g

    • 2 łyżeczki (7 g) suszonych drożdży
    • 300 ml ciepłej wody
    • 2 łyżki miodu
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 szklanki błyskawicznych płatków owsianych
    • 2 łyżki siemienia lnianego
    • 3 szklanki mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 4godz.15min. 

    1. Drożdże rozpuścić w 1/4 szklanki ciepłej wody, dodać miód i 100 g mąki (2/3 szklanki). Odstawić na 10-15 minut bez przykrycia.
    2. Dodać pozostałą wodę, płatki owsiane, siemię i sól; dobrze wymieszać. Stopniowo dodawać resztę maki, wyrabiając ciasto. Uformować z ciasta kulę i przełożyć na stolnicę. Wyrabiać przez około 5-7 minut, aż będzie elastyczne.
    3. Przełożyć do natłuszczonej miski i odstawić w ciepłe miejsce na 2 godziny, aż podwoi swoją objętość.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Po wyrośnięciu ugnieść ciasto aby pozbyć się powietrza, uformować 2 bochenki, przełożyć na blaszkę albo do keksówek. Zrobić w poprzek nacięcia, przykryć folią i odstawić na godzinę do wyrośnięcia.
    6. Piec przez 35-45 minut.

    Wszystko o...

    Chcesz wiedzieć więcej o drożdżach? Przeczytaj nasz poradnik "Drożdże", w którym opisujemy różnice między różnymi ich rodzajami, podajemy przeliczniki i dajemy kilka ciekawych wskazówek jak z nimi postępować!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Belka
    autor:
    0

    dobry ten chleb ale dość zbity, może dlatego, że zamiast mąki pszennej dałam taką z pełnego przemiału? - 06 wrz 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis