Chałka

  • 1komentarz
  • 6polubień
  • 5godz.5min.

Moim zdaniem to najlepszy przepis na chałkę. Nie wymaga wiele czasu (jak inne chleby) ani umiejętności. Wystarczy, że włożysz trochę serca w przygotowanie!

ntbella

Składniki

ilość sztuk: 2 chałki po 500 g

  • 1 saszetka (11 g) suszonych drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 180 ml ciepłej wody
  • 2 jajka
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 1 i 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 białko, lekko roztrzepane
  • mak do posypania

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +4godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 5godz.5min. 

  1. Drożdże wymieszać ze 100 g mąki i z wodą. Odstawić na 15-20 minut. Jeśli się nie spienią to oznacza, że nie są dobre i lepiej je wyrzucić, żeby nie zmarnować pozostałych składników.
  2. Do zaczynu drożdżowego dodać jajka, cukier, sól i olej. Stopniowo dodawać pozostałą mąkę, mieszając drewnianą łyżką. Uformować kulę, przełożyć na stolnicę i wyrabiać ciasto przez około 10 minut, aż będzie elastyczne i przestanie się kleić.
  3. Przełożyć do czystej miski, przykryć folią spożywczą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2 godziny. Czas wyrastania zależy od temperatury w kuchni. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Jeśli tak się nie stanie, należy odstawić je na dodatkowe 30 minut.
  4. Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Aby zapleść chałkę, każdą połówkę ciasta należy pokroić na 4 równe części (ewentualnie 3).
  5. Każdą część uformować w wałek o długości około 30 cm.
  6. Zapleść dwie chałki, przełożyć na blachę do pieczenia, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 1,5 godziny (aż potroją swoją objętość).
  7. Posmarować wierzch białkiem, posypać makiem.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 25-35 minut, aż będą rumiane.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

MarcinFilinger
2

Mi się udała! - 03 maj 2013

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie