Ciasteczka serowe z kminkiem

    Ciasteczka serowe z kminkiem

    1polubienie
    55min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Moja rodzina uwielbia ser w każdej postaci. Twoja też? Koniecznie spróbuj tych słonych ciasteczek z dodatkiem kminku. Możesz użyć dowolnego rodzaju sera. Ja lubię ostry cheddar. Smak ciastek zależy od rodzaju sera, który dodasz.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 120 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • 80 g masła o tempearturze pokojowej
    • 80 g sera żółtego, startego
    • 1 jajko
    • 2 łyżki kminku do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać z masłem, aż będzie przypominać kruszonkę.
    3. Białko oddzielić od żółtka. Żółtko dodać do ciasta, wymieszać. Dodać starty ser i zarobić ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
    4. Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Przykryć folią, żeby się nie kleiło do wałka.
    5. Wykrawać ciastka foremką, albo pokroić w cienkie paski.
    6. Posmarować białkiem i posypać kminkiem.
    7. Piec przez 10-12 minut.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis