Kulki ziemniaczane

    Kulki ziemniaczane

    3polubienia
    59min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Te kulki ziemniaczane są modyfikacją klusek śląskich. Bardzo wszystkim smakują, szczególnie dzieciom.

    Składniki
    ilość sztuk: 56 

    • 1 kg ziemniaków
    • około szklanki mąki ziemniaczanej
    • 1 jajko
    • troszeczkę soli
    • trochę oleju do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +4min. studzenie  ›  Gotowe w: 59min. 

    1. Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy i przeciskamy przez praskę do ziemniaków.
    2. Masę ziemniaczaną wkładamy do miski, wyrównujemy powierzchnię i dzielimy na 4 równe części. Ćwiartkę odkładamy, a do wgłębienia wsypujemy mąkę. Wbijamy jajko, wkładamy odłożoną część ziemniaków i wyrabiamy gładką masę.
    3. Formujemy kulki i smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

    wcześniejsze przygotowanie

    Kulki możemy zrobić z ziemniaków, które zostały z poprzedniego dnia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis