Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

    Placki ziemniaczane z wędzonym łososiem

    4polubienia
    45min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Apetyczna i prosta odmiana dla tradycyjnych placków ziemniaczanych. W tej wersji z wędzonym łososiem. Doskonałe na każdą okazję.

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 500 g ziemniaków, wyszorowanych
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 jajko, roztrzepane
    • 2 łyżki mąki
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g creme fraiche (lub tłustej śmietany)
    • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
    • 200 g wędzonego łososia, cienko pokrojonego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Ziemniaki zetrzeć na tarce razem ze skórką. (Żółte ziemniaki są najlepsze, ponieważ zawierają najwięcej skrobi). Odcisnąć, aby pozbyć się wody. Przemieszać i odcisnąć jeszcze raz, aby placki nie były później wilgotne i tłuste.
    2. Do ziemniaków dodać cebulę, jajko i mąkę, dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
    3. Na patelni rozgrzać oliwę i nakładać placki łyżką. Smażyć, aż będą od spodu chrupiące, odwrócić na drugą stronę.
    4. Usmażone placki układać na papierowym ręczniku, aby odsączyć z tłuszczu.
    5. Każdy placek udekorować creme fraiche i kawałkiem łososia.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis