Szaszłyki z kurczaka z karambolą

    Szaszłyki z kurczaka z karambolą

    Zapisz do ulubionych
    3godz.22min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Słodko-pikantne szaszłyki z piersi kurczaka i owocu gwiaździstego (karamboli) będą ozdobą stołu na każdym przyjęciu.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1/4 łyżeczki chili w proszku
    • 2 ząbki czosnku, posiekane
    • 2 łyżki octu balsamicznego
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 owoce gwiaździste
    • 1 łyżeczka mielonej papryki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  +3godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 3godz.22min. 

    1. W misce wymieszać koncentrat pomidorowy z chili, czosnkiem, octem i oliwą. Dodać kurczaka, wymieszać i wstawić do lodówki na 3 godziny.
    2. Owoce karamboli pokroić w poprzek tak, aby uzyskać kształt gwiazdy. Oprószyć solą i papryką (słodką lub chili).
    3. Na patyczki do szaszłyków nadziewać kawałki kurczaka na przemian z karambolą.
    4. Piec w piekarniku na funkcji grill przez 5-7 minut. Można je również przyrządzić na patelni, smażąc przez kilka minut z każdej strony.

    zamiennik

    Zamiast karamboli można użyć świeżego ananasa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis