Udka kurczaka w pomarańczowej marynacie

    Udka kurczaka w pomarańczowej marynacie

    4polubienia
    4godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie chrupiące udka kurczaka pachnące pomarańczami. Doskonałe danie zarówno na chłodny jesienny dzień, jak i letnie przyjęcie w ogrodzie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g (4 sztuki) udek z kurczaka
    • 1 szklanka soku pomarańczowego
    • 3 łyżki octu jabłkowego
    • 3 łyżki miodu
    • 2 pomarańcze
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 35min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.50min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
    3. W misce wymieszać ocet z sokiem i miodem. Dodać udka i wymieszać aby pokryły się marynatą. Przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny.
    4. Pomarańcze pokroić na kawałki.
    5. Ułożyć udka W naczyniu żaroodpornym, przykryć kawałkami pomarańczy, polać resztą marynaty i piec przez 30-35 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis