Pierś z kurczaka z papryką i pomarańczą

    Pierś z kurczaka z papryką i pomarańczą

    2polubienia
    20min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Zdrowe i przepyszne danie na każdą okazję. Soczyste mięso z piersi kurczaka w lekkim, słodko-kwaśnym sosie z egzotycznym posmakiem.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g piersi z kurczaka, pokrojonej w kostkę
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 1 czerwona papryka, pokrojona
    • 100 ml sherry
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka miodu
    • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    • 2 pomarańcze, obrane i pokrojone

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso przez 3 minuty.
    2. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, i smażyć przez 5 minut.
    3. W miseczce wymieszać sherry z sosem sojowym, miodem i mąką na jednolity sos. Dodać do kurczaka i gotować, cały czas mieszając, aż zgęstnieje.
    4. Na końcu dodać pomarańcze i gotować jeszcze przez 1-2 minuty. Podawać z makaronem ryżowym.

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis