Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

Przepis dla wegetarian! Pyszna i zdrowa kasza gryczana w sosie śmietanowym z pieczarkami. Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach!

ntbella

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 200 g kaszy gryczanej
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki masła
  • 1 cebula, posiekana
  • sól i pieprz do smaku
  • 250 g pieczarek
  • 200 g kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

  1. Kaszę opłukać, zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Sprawdzić czy już jest miękka, żeby nie przegotować.
  2. W międzyczasie w rondelku rozgrzać masło z oliwą. Smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać szczyptę soli.
  3. Pieczarki obrać, ale nie myć bo ściemnieją. Pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać przez 3 minuty.
  4. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i oprószyć pieprzem.
  5. Kaszę posolić i wymieszać z odrobiną masła. Polać sosem i podawać.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie