Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

    Kasza gryczana z sosem pieczarkowym

    7polubień
    35min.


    Zrobione przez 6 osób

    Przepis dla wegetarian! Pyszna i zdrowa kasza gryczana w sosie śmietanowym z pieczarkami. Od pradawnych czasów kasza króluje na naszych stołach!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 200 g kaszy gryczanej
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, posiekana
    • sól i pieprz do smaku
    • 250 g pieczarek
    • 200 g kwaśnej śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Kaszę opłukać, zalać wodą i gotować na średnim ogniu przez około 15 minut. Sprawdzić czy już jest miękka, żeby nie przegotować.
    2. W międzyczasie w rondelku rozgrzać masło z oliwą. Smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać szczyptę soli.
    3. Pieczarki obrać, ale nie myć bo ściemnieją. Pokroić w plasterki. Dodać do cebuli i podsmażać przez 3 minuty.
    4. Dodać śmietanę i gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Zestawić z ognia i oprószyć pieprzem.
    5. Kaszę posolić i wymieszać z odrobiną masła. Polać sosem i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis