Kraby z sosem czosnkowo-ziołowym

    Kraby z sosem czosnkowo-ziołowym

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 7 osób

    Mój mąż powtarza, że krab to największy delikates! Sporo wysiłku potrzeba aby dobrać się do tego delikatnego mięsa. Najlepiej zaopatrzyć się w specjalne szczypce do rozłupywania kraba.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2-3 żywe kraby
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki octu winnego
    • Sos
    • 100 g masła
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 2 łyżki białego octu winnego
    • 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
    • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
    • 1/4 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki soli morskiej
    • 1/4 łyżeczki nasion selera
    • 1/4 łyżeczki ostrej papryki w proszku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Duży garnek napełnić w 1/3 wodą, dodać sól i ocet, i zagotować.
    2. Za pomocą szczypców chwycić kraba od tyłu, tak aby odnóża były po bokach. Uwaga na ręce bo może boleśnie uszczypnąć!
    3. Przełożyć do gotującej się wody, przykryć pokrywką i gotować około 15 minut (czas zależy od wielkości kraba - zazwyczaj na ważącego 1/2 kg kraba potrzeba 10 minut, aby się ugotował).
    4. Ugotowanego kraba przełożyć na durszlak i przelać zimną wodą, aby go przestudzić.
    5. Następnie chwytając kraba obiema rękami, oderwać pancerz (potrzeba przy tym trochę siły). Oczyścić kraba ze skrzeli i wnętrzności, przepłukać pod bieżącą wodą i układać na półmisku wyłożonym lodem.
    6. W rondelku rozpuścić masło, dodać pozostałe składniki i wymieszać, aby powstał jednolity sos.
    7. Odnóża kraba rozłupywać specjalnymi cążkami (można użyć zwykłych obcążek budowlanych po wcześniejszym wyparzeniu), wydłubywać mięso, maczać w sosie i delektować się!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis