Pierś z kurczka z orzechami i jabłkiem

    Pierś z kurczka z orzechami i jabłkiem

    2polubienia
    4godz.30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosty przepis na pysznie soczystego kurczaka w kremowym sosie z orzechami włoskimi i jabłkiem. Rewelacja!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szalotki, posiekane
    • 1 ząbek czosnku, posiekany
    • 5 łyżek oliwy z oliwek
    • 1 łyżka słodkiej musztardy
    • 1 łyżeczka przyprawy włoskiej
    • 500 g piersi z kurczaka
    • 2 łyżki masła
    • 1 jabłko, pokrojone w kostkę
    • 1/2 szklanki orzechów włoskich
    • 1 łyżka mąki pszennej
    • 4 łyżki kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka bulionu drobiowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +4godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 4godz.30min. 

    1. W miseczce wymieszać szalotkę z czosnkiem, oliwą, musztardą i przyprawą włoską. Dodać kurczaka, dobrze pokryć marynatą i wstawić do lodówki na 4 godziny.
    2. Kurczaka wyjąć z marynaty, osuszyć ręcznikiem papierowym. Na patelni roztopić masło, podsmażyć kurczaka przez 4 minuty z każdej strony. Odłożyć na bok.
    3. Marynatę przełożyć na patelnię i podsmażać przez 5 minut. Następnie dodać jabłka i orzechy.
    4. Dodać mąkę i dobrze wymieszać. Zalać całość bulionem i śmietaną. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut. Przełożyć kurczaka z powrotem na patelnię i podgrzać, dusząc w sosie przez około 2 minuty.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis