Smażone tofu z dzikim ryżem

    Smażone tofu z dzikim ryżem

    6polubień
    50min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tofu, czyli ser sojowy, to wspaniałe źródło białka roślinnego. Niezastąpione dla wegetarian. Tu smażone w sosie sojowym z imbirem i czosnkiem.

    Składniki
    ilość porcji: 3 

    • 200 g dzikiego ryżu
    • 200 g twardego tofu
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oleju sezamowego (lub oliwy z oliwek)
    • 1 łyżka imbiru, posiekanego
    • 2 ząbki czosnku, wyciśnięte przez praskę
    • 2 łyżki sosu sojowego
    • 1 łyżka soku pomarańczowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Ugotować ryż na wolnym ogniu, nie mieszając! Na każdą szklankę ryżu potrzeba 2 szklanki wody.
    2. Tofu pokroić na plastry o grubości 1 cm. Osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem, obtoczyć w mące.
    3. Na patelni rozgrzać olej sezamowy i smażyć tofu na złoty kolor. Odłożyć na talerz.
    4. Rozgrzać dodatkowy olej i podsmażać imbir z czosnkiem przez kilka minut. Dodać sos sojowy i sok pomarańczowy, wymieszać.
    5. Tofu przełożyć z powrotem na patelnię, zagotować, zestawić z ognia. Dodać ryż, wymieszać i podawać.

    zamiennik

    Olej sezamowy można zastąpić oliwą z oliwek.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis