Babeczki zebra

    Babeczki zebra

    4polubienia
    35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Dzieci kochają wszystko co małe, miękkie, słodkie i czekoladowe! Takie właśnie są te babeczki! Spróbujcie!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 1 szklanka maślanki
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 100 g masła, roztopionego
    • 150 g cukru
    • 2 jajka
    • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
    • 250 g mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 150 g ciemnej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C. Natłuścić i oprószyć mąką foremki do muffinów.
    2. Maślankę zmiksować z proszkiem do pieczenia. Odstawić na bok.
    3. Masło zmiksować z cukrem, jajkami i wanilią.
    4. Dodać maślankę, która powinna być spieniona.
    5. Do ciasta przesiać mąkę, dobrze zmiksować.
    6. Ciasto podzielić na 2 części. Do jednej dodać kakao, wymieszać.
    7. Do przygotowanych foremek nakładać na przemian po łyżce białego i czekoladowego ciasta, aż foremki będą wypełnione do połowy.
    8. Piec przez 25 minut.
    9. Czekoladę roztopić w mikrofalówce lub w garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą. Udekorować babeczki.

    rada

    Foremki można wyłożyć papilotkami, nie będzie trzeba ich wtedy natłusczać.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis