Łatwe ciasto czekoladowe z mikrofalówki

    Łatwe ciasto czekoladowe z mikrofalówki

    5polubień
    8min.


    Zrobione przez 212 osób

    To szybkie i łatwe ciasto czekoladowe, które piecze się w kuchence mikrofalowej w 2 minuty, a smakuje świetnie. Naprawdę! Ma gęstą i „tortową” konsystencję. Pasowałyby do niego groszki czekoladowe (lub inne ulubione), orzechy, można by je też podawać na ciepło z gorącym karmelem. To ciasto „zrodzone” z ciążowej zachcianki, wyszło niesamowicie!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 3 łyżki masła o temperaturze pokojowej
    • 50 g (1/4 szkl.) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
    • 60 ml (1/4 szkl.) mleka
    • 60 g (1/2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 6min.  ›  Gotowanie: 2min.  ›  Gotowe w: 8min. 

    1. Średnią miskę nadającą się do użycia w mikrofalówce spryskać tłuszczem w sprayu i odstawić. W innej misce wymieszać masło z cukrem, jajkami, aromatem waniliowym i mlekiem. Wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i solą; dodać do mieszaniny z masłem, mieszając na gładką masę. Wlać do natłuszczonej miski.
    2. Przykryć i gotować w kuchence mikrofalowej na wysokim poziomie mocy przez 2-2,5 minuty, lub do momentu kiedy ciasto będzie sprężyste w dotyku. Ponieważ różne kuchenki mikrofalowe gotują inaczej, dostosować czas gotowania do swojego urządzenia. Przed podaniem studzić ciasto przez pięć minut, a następnie przykryć miskę talerzem i odwrócić do góry dnem, aby ciasto wypadło delikatnie na talerz.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    2

    Ile tych łyżeczek proszku do pieczenia - 17 sie 2015

    autor:
    0

    - - 18 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis