Klops z kukurydzą i szpinakiem

    Klops z kukurydzą i szpinakiem

    1polubienie
    55min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To bardzo prosty pomysł - upiecz sobie ten klops, a przez kilka dni będzie można go próbować na różne sposoby, na ciepło i w kanapkach. To świetne rozwiązanie dla rodziców, których dzieci nie znoszą warzyw. W tym klopsie można je bez problemu przemycić!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 jajko
    • 50 ml mleka
    • 1 cebula, posiekana
    • 120 g mrożonego szpinaku
    • 100 g chleba
    • 500 g mielonego mięsa z indyka
    • 120 g mrożonej kukurydzy
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    2. W blenderze zmiksować jajko z mlekiem i cebulą. Dodać szpinak i kawałki chleba, zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji.
    3. Mieszaninę przełożyć do miski, dodać mięso i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem, dodać kukurydzę, wymieszać.
    4. Masę przełożyć do keksówki, tak, aby sięgała do 2/3 wysokości foremki. Mięso będzie uwalniać soki w trakcie pieczenia.
    5. Piec przez 40 minut. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, ale zostawić w foremce, żeby soki mogły dobrze wsiąknąć. Dzięki temu klops nie będzie suchy.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis