Przystawki z prosciutto

    Przystawki z prosciutto

    Zapisz do ulubionych
    15min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Prosciutto, czyli szynka parmeńska, doskonale pasuje do serów, warzyw, a nawet owoców. Nie spędzając dużo czasu w kuchni można przygotować z niej przystawki, które zachwycą gości!

    Składniki
    ilość porcji: 25 

    • 1/2 świeżej bagietki
    • 100 g masła o temperaturze pokojowej
    • 150 g gotowego chutney z mango
    • 300 g prosciutto
    • kilka listków rukoli i mięty
    • 3 nektarynki albo brzoskiwnie

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 15min. 

    1. Z tych składników zrobimy dwa rodzaje przystawek. Pierwszy to grzanki z prosciutto i chutney.
    2. Grzanki z prosciutto

    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni C.
    4. Pokroić bagietkę na kromki i posmarować je masłem. Włożyć do piekarnika na 7 minut, aby lekko je podpiec.
    5. Rozsmarować trochę chutney na każdej kromce. Przykryć plasterkiem prosciutto i udekorować rukolą.
    6. Brzoskwinie zawinięte w prosciutto

    7. Brzoskwinie umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, przekroić na pół, wyjąć pestkę i pokroić w cienkie plasterki.
    8. Na każdym plasterku ułożyć listek mięty i zawinąć w prosciutto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis