Kisiel jagodowy

    Kisiel jagodowy

    Zapisz do ulubionych
    22min.


    Zrobione przez 2 osoby

    To wersja tradycyjnego gęstego napoju rosyjskiego: owocowy syrop zagęszczony skrobią, czyli mąką ziemniaczaną. Jeśli jest rzadszy można go nawet pić, albo dodać do porannej owsianki. Można go zrobić z jeżyn, malin, truskawek, żurawin czy porzeczek. Jeśli owoce są cierpkie, nie trzeba już dodawać soku z cytryny.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 3 szklanki wody
    • 200 g jagód (mogą być mrożone)
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka soku z cytryny
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 7min.  ›  Gotowe w: 22min. 

    1. Wodę zagotować. Owoce opłukać.
    2. Do gotującej się wody dodać owoce, cukier i sok cytrynowy. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut.
    3. Przelać mieszaninę do blendera i zmiksować na trybie pulsacyjnym. Przełożyć z powrotem do garnka.
    4. W 2 łyżkach zimnej wody rozprowadzić mąkę ziemniaczaną (kisiel będzie rzadki, jeśli chcemy gęsty należy dodać łyżkę lub dwie więcej).
    5. Roztwór wlać do garnka z owocami, doprowadzić niemal do wrzenia, ale nie gotować. Zestawić z ognia i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis