Pascha po rosyjsku

    Pascha po rosyjsku

    1polubienie
    5godz.25min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    To przepis na tradycyjny wielkanocny deser, pochodzący z kuchni rosyjskiej. Owoce kandyzowane zastąpiłam kawałkami owocowej galaretki.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 500 g serka wiejskiego
    • 2 jajka
    • 100 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 200 g kwaśnej śmietany
    • 250 g różnokolorowych galaretek owocowych, pokrojonych w kostkę
    • 100 g masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +5godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 5godz.25min. 

    1. Serek zmielić lub zmiksować w blenderze.
    2. Jajka ubić z cukrem i wanilią. Dodać śmietanę i podgrzewać na wolnym ogniu, aż zgęstnieje (przez około 3-5 minut). Odstawić z ognia i przestudzić.
    3. Serek wiejski wymieszać z masą śmietanową i galaretkami.
    4. Przełożyć do specjalnego naczynia na paschę, albo do durszlaka wyłożonego tetrową pieluszką, aby odcedzić serwatkę. Docisnąć jakimś obciążeniem, np. szklanką z wodą.
    5. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
    6. Ostrożnie wyjąć z naczynia, rozwinąć z tetry. Podawać udekorowane galaretkami.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis