Zaloguj się Zarejestruj się

Gulasz z kurczaka po gruzińsku

Ten wspaniały przepis na kurczaka znalazłam w książce kucharskiej mojej babci. Kurczaka dusi się w pomidorach ze świeżymi ziołami: kolendrą, pietruszką i koperkiem.

Oleshka

Składniki
ilość porcji: 8 

  • 1 cały kurczak lub 1,5 kg kurczaka poporcjowanego (udka, skrzydełka, piersi)
  • 100 g masła
  • 3-4 cebule, posiekane
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki posiekanej pietruszki i koperku
  • 500 g świeżych pomidorów lub 2 puszki (400 g) pomidorów bez skóry
  • 1 łyżka soli
  • chili w płatkach, pieprz i papryka do smaku

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

  1. Jeśli używasz całego kurczaka, to najpierw trzeba go poporcjować na udka, skrzydełka itp. Przełożyć do garnka, dodać 1/4 masła i podsmażyć na złoty kolor.
  2. Dodać cebulę, kolendrę, pietruszkę, koperek i resztę masła, i smażyć przez 10 minut.
  3. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i rozgnieść na puree (można w blenderze). Pomidory z puszki rozgnieść widelcem. Dodać do garnka, doprawić chili, solą , pieprzem i papryką, zmniejszyć ogień i gotować przez 1 godzinę.
  4. Podawać na talerzu z warzywami i świeżymi ziołami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie