Pulpeciki z wołowiny z serem feta

    Pulpeciki z wołowiny z serem feta

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Apetyczne i aromatyczne pulpeciki nie tylko dla najmłodszych, choć dzieci lubią je najbardziej. Młody ziemniaczek, surówka i obiad gotowy.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość sztuk: 20 pulpetów

    • 500 g chudej mielonej wołowiny
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki posiekanych liści mięty
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 2 łyżeczki mielonego kuminu
    • 1/4 łyżeczki cynamonu
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 50 g pokruszonego sera feta

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. W dużej misce wymieszać mięso z cebulą, jajkiem i przyprawami na jednolitą masę. Lekko zwilżonymi dłońmi formować kulki (o średnicy około 5 cm). Układać na oprószonej mąką powierzchni, lekko je spłaszczając.
    2. W dużej patelni rozgrzać oliwę. Układać pulpety pojedynczą warstwą (partiami, wszystkie na raz się nie zmieszczą). Smażyć na średnim ogniu, przez około 5 minut z każdej strony.
    3. Przed podaniem posypać fetą.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis