Bakłażan zapiekany z serem kozim

    Bakłażan zapiekany z serem kozim

    2polubienia
    1godz.10min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Bakłażan to jedno z tych warzyw, które nigdy mi się nie nudzi. Ten przepis to moja najnowsza wariacja na jego temat. Nie wszyscy lubią kozi ser, więc na połowie bakłażana można położyć mozzarellę. Polecam!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 duży bakłażan, pokrojony na 1 cm plastry
    • 1 łyżka soli
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • 4 ząbki czosnku, posiekane
    • 4 dojrzałe pomidory, sparzone, obrane i posiekane
    • 3 łyżki świeżej mięty
    • 1 łyżeczka świeżego oregano
    • sól i pieprz do smaku
    • 150 g sera koziego, pokrojonego w plasterki
    • kilka listków bazylii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  +20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Bakłażana oprószyć solą i odstawić na 20 minut.
    2. W tym czasie, na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Dodać czosnek i podsmażać jeszcze przez chwilę. Dodać pomidory i smażyć, aż rozpadną sie na sos (można rozdusić je drewnianą łyżką). Dodać miętę i oregano, i smażyć przez 10 minut.
    3. Rozgrzać piekarnik do temperatury 220 stopni C.
    4. Bakłażana opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Oprószyć solą i pieprzem. Duże prostokątne naczynie żaroodporne nasmarować oliwą i ułożyć plastry bakłażana. Piec przez 5 minut, następnie odwrócić na drugą stronę i piec przez kolejne 5 minut.
    5. Temperaturę piekarnika zmniejszyć do 190 stopni C.
    6. Na podpieczonego bakłażana ułożyć mieszankę pomidorową, a na wierzch układać plasterki sera koziego lub mozzarelli. Piec przez 15 minut, aż bakłażan będzie miękki, a ser się roztopi. Udekorować bazylią i podawać jako dodatek do mięs lub przystawkę.

    zamiennik

    Zamiast koziego sera można użyć mozzarreli.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis