Pierś z kurczaka ze śliwkami w czerwonym winie

    Pierś z kurczaka ze śliwkami w czerwonym winie

    3polubienia
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Jeśli lubisz ciekawe dania, ale nie znosisz długiego stania w kuchni, ten przepis jest dla Ciebie! Filety z kurczaka są duszone w winie z dodatkiem suszonych śliwek - pycha!

    Składniki
    ilość porcji: 2 

    • 1/2 szklanki suszonych śliwek
    • 1 szklanka czerwonego wina
    • 300 g filetów z piersi kurczaka
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 2 łyżki oliwy
    • 1 gałązka tymianku
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Śliwki zalać winem. Podgrzać w mikrofalówce przez 30 sekund.
    2. Filety z kurczaka przykryć folią spożywczą i rozbić tłuczkiem. Obtoczyć w mące i zrumienić na patelni na średnim ogniu, smażąc na rozgrzanej oliwie po 5 minut z każdej strony. Wyjąć kotlety z patelni.
    3. Na patelnię dodać wino ze śliwkami, tymianek, sól i pieprz. Gotować na małym ogniu przez 5 minut.
    4. Dodać z powrotem kurczaka i wyłączyć ogień.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis