Domowy serek wiejski

    Domowy serek wiejski

    2polubienia
    9godz.10min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Uwielbiam serek wiejski! To doskonały przepis, który nauczy Cię jak ten pyszny serek zrobić w domu. Potem już tylko wystarczy doprawić go według upodobań i jeść!

    Składniki
    ilość sztuk: 1 kg

    • 2 litry pełnotłustego mleka
    • 500 ml maślanki
    • Do dekoracji
    • 100 g suszonych fig
    • 100 g posiekanych lub zmielonych migdałów

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 9godz.10min. 

    1. W naczyniu żaroodpornym maślankę wymieszać z mlekiem. Ustawić w ciepłym miejscu na 24 godziny.
    2. Rozgrzać piekarnik do temperatury 100-120 stopni C.
    3. Wstawić naczynie z mlekiem do piekarnika na godzinę, aby się zważyło. Jeśli temperatura jest za wysoka, serek będzie miał gumową konsystencję. Aby tego uniknąć należy dokładnie ustawić temperaturę na 100-120 stopni C.
    4. Zostawić w piekarniku aby całkowicie ostygł.
    5. Przelać serek przez etaminę, ciasno związać i zawiesić nad miseczką aby obciekał przez całą noc.
    6. Rankiem świeży serek będzie gotowy. Można dodać figi i posypać migdałami.

    rada

    Najlepiej użyć tłustego mleka i tłustej maślanki.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis