Pasztet z wątróbki wołowej

    Pasztet z wątróbki wołowej

    3polubienia
    2godz.25min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ciekawy i smaczny sposób na pasztet z wątróbki. Posmarowany warstwą masła i zawinięty w roladę. Wspaniale wygląda na świątecznym stole.

    Składniki
    ilość porcji: 40 

    • 500 g wątroby wołowej
    • 3 łyżki oleju roślinnego
    • 1 cebula, posiekana
    • 2 liście laurowe
    • 100 g kwaśnej śmietany
    • 2 łyżki brandy
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 szczypta gałki muszkatołowej
    • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
    • 300 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g natki pietruszki
    • 2 łyżeczki słodkiej musztardy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.25min. 

    1. Wątróbkę opłukać i pokroić w grube plastry, tak aby podczas smażenia została w środku krwista.
    2. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulę. Dodać wątróbkę i liść laurowy. Smażyć przez kilka minut.
    3. Dodać śmietanę, brandy, sól, pieprz, gałkę i kolendrę. Doprowadzić do wrzenia i natychmiast wyłączyć ogień.
    4. Przełożyć do blendera i zmiksować na gładko przy pomocy trybu pulsacyjnego.
    5. Masło utrzeć z musztardą i pietruszką.
    6. Zmiksowaną mieszankę z wątróbki rozprowadzić równomiernie na papierze woskowanym albo folii i wygładzić wierzch.
    7. Na wierzchu rozsmarować masło i ostrożnie zwinąć całość w roladę. Wstawić do lodówki na kilka godzin.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis