Kałamarnica w warzywach

    Kałamarnica w warzywach

    Zapisz do ulubionych
    30min.


    Bądź pierwszą osobą, która to zrobi!

    Lekki i szybki obiad dla miłośników owoców morza. Podsmażona papryka, cukinia, pomidory i kałamarnica w białym winie.

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 500 g kałamarnicy
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 1 cebula, pokrojona w plasterki
    • 1 papryka, pokrojona w paski
    • 2 cukinie, pokrojone w kostkę
    • 2 pomidory, pokrojone
    • 3 ząbki czosnku, posiekane
    • 1/2 szklanki białego wina
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 pęczek bazylii, posiekany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Kałamarnicę opłukać i oczyścić. Tułów pokroić w krążki, a macki pokroić w paski.
    2. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażać cebulę przez około 3 minuty. Posolić.
    3. Dodać paprykę i cukinię, i smażyć przez kilka minut. Dodać pomidory i czosnek, doprawić solą i pieprzem, a następnie zalać winem i doprowadzić do wrzenia.
    4. Dodać kałamarnicę i smażyć przez 5 minut.
    5. Przed podaniem posypać bazylią.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis