Łatwe ciasteczka cukrowe

    Łatwe ciasteczka cukrowe

    12polubień
    25min.


    Zrobione przez 5099 osób

    Szybkie i łatwe ciasteczka cukrowe! Są naprawdę dobre, same lub z cukierkami w środku. Moja przyjaciółka daje na wierzch czekoladę miętową i są wyśmienite!

    Składniki
    ilość porcji: 48 

    • 345 g (2 i 3/4 szklanki) mąki pszennej
    • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
    • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 225 g (1 szklanka) masła o temperaturze pokojowej
    • 300 g (1 i 1/2 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 1 łyżeczka aromatu waniliowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 25min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 190°C. W małej miseczce wymieszać mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia. Odstawić.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem na gładką masę. Dodać jajo i wanilię. Mieszając, stopniowo dodawać suche składniki. Formować kulki z zaokrąglonych łyżeczek ciasta i układać na niewysmarowanej tłuszczem blasze do pieczenia ciastek.
    3. Piec 8 do 10 minut w nagrzanym piekarniku, lub do momentu kiedy ciastka nabiorą złotego koloru. Pozostawić na blasze przez dwie minuty przed wyłożeniem na metalowe podstawki by całkiem ostygły.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (6)

    SandraMiara
    autor:
    9

    Czy można zrobić te ciastka bez sody? - 14 gru 2014

    autor:
    6

    Ciasteczka rewelacja - 23 wrz 2013

    Allrecipes
    autor:
    2

    @SandraMiara: sodę możesz ominąć, ale dodaj więcej proszku do pieczenia, żeby ciastka były pulchne, np. 1 łyżeczkę a nie 1/2. @dzesi009: Tak, dokładnie tak, jak podaje przepis: bezpośrednio na niewysmarowanej ani nie pokrytej papierem do pieczenia blaszce. - 23 cze 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis