Kruche ciasteczka ze szprycy

    Kruche ciasteczka ze szprycy

    9polubień
    35min.


    Zrobione przez 31 osób

    Uwielbiam jak te kruche ciastka dosłownie rozpływają się w ustach! Mam nadzieję, że i Tobie będą smakować.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 70 g cukru
    • 1 białko, roztrzepane widelcem
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • dżem do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni C.
    2. Masło zmiksować z cukrem.
    3. Dodać białko i wanilię; zmiksować.
    4. Dodać mąkę i zarobić ciasto, aż będzie elastyczne. Przełożyć do szprycy (lub woreczka dekoratorskiego) z końcówką do formowania kształtu kwiatka. Wyciskać na blachę, środek każdego ciasteczka udekorować dżemem.
    5. Piec przez 10 minut na złoty kolor.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    maarrcik
    autor:
    1

    Szybkie w przygotowaniu, pyszne! Nic dodać, nic ująć - 21 gru 2014

    KingaOlszak
    autor:
    0

    smaczne polecam - 08 kwi 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis