Spękane ciasteczka czekoladowe

    Spękane ciasteczka czekoladowe

    3polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Delikatne i pyszne ciastka z prawdziwej gorzkiej czekolady. Dzieci je uwielbiają, a i dorośli się na pewno też skuszą!

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 180 g ciemnej czekolady
    • 60 g masła o temperaturze pokojowej
    • 120 g cukru
    • 2 jajka
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 1,5 szklanki mąki pszennej
    • 2 łyżki kakao
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1/4 łyżeczki soli
    • cukier puder do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 25min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni C.
    2. W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę. Zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać na gładko.
    3. Jajka ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać wanilię i czekoladę, wymieszać.
    4. Oddzielnie wymieszać suche składniki - mąkę z kakao, solą i proszkiem. Dodać do masy czekoladowo-jajecznej.
    5. Owinąć ciasto w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
    6. Blaszkę wyłożyć papierem woskowanym.
    7. Kawałki ciasta formować w kulki o średnicy 2-2,5 cm. Obtaczać w cukrze i układać na blaszce. Piec przez 10-12 minut. Nie wolno otwierać piekarnika w trakcie pieczenia!

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis