Pierogi z kapustą i grzybami Eli

    Pierogi z kapustą i grzybami Eli

    4polubienia
    1godz.20min.


    Zrobione przez 13 osób

    Pyszne pierożki, polecam :) Farsz przygotowuje się z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. To wcale nie jest trudne!

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • szczypta soli
    • 1 jajko
    • 200 g mąki
    • 1,5 szklanki ciepłej wody
    • Farsz
    • 1 kg kapusty kiszonej
    • 200 g suszonych grzybów
    • szczypta soli
    • szczypta pieprzu
    • 1 duża cebula
    • olej (do smażenia)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Zagnieść ciasto z mąki, jajka i soli, dodając 1,5 szklanki ciepłej wody. Wyrabiać rękoma aż będzie gładkie i elastyczne.
    2. Kapustę ugotować w lekko osolonej wodzie, aby była miękka.
    3. Suszone grzyby namoczyć na 10 min i osobno zagotować.
    4. Po ugotowaniu kapustę odcisnąć, a grzyby wysuszyć na sitku.
    5. Kapustę i grzyby zmielić w maszynce do mięsa.
    6. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić zmielone grzyby i kapustę oraz cebulę, smażyć przez 5-10 minut. Pod koniec smażenia doprawić solą i pieprzem.
    7. Ciasto rozwałkować dość cienko. Wykrawać szklanką kółka. Na kółka nakładać farsz i sklejać brzegi.
    8. W dużym garnku zagotować lekko osoloną wodę. Na wrzątek wrzucać pierogi i gotować na małym ogniu, aż wypłyną. Wyjmować z wrzątku łyżką cedzakową.
    9. Ugotowane pierogi najlepiej polać stopionym masłem, aby się nie skleiły.

    rada

    Ciasto można również uformować w wałek grubości 2 cm, pokroić na kawałki 2 cm, rozwałkować na okrągłe placuszki, dodać farsz i zlepiać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    autor:
    0

    - - 18 kwi 2015

    KasiaPlaskiewicz
    0

    - - 24 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis