Domowe trufle kokosowe

    Domowe trufle kokosowe

    Zapisz do ulubionych
    2godz.35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rozpływająca się w ustach czekoladowa słodycz. Wspaniały prezent dla ukochanych osób i znajomych. Dodaj życiu smaku i zrób sobie te trufle!

    Składniki
    ilość sztuk: 60 czekoladek

    • 300 g ciemnej czekolady
    • 2 żółtka
    • 120 g masła o temperaturze pokojowej
    • 50 ml likieru Amaretto
    • 120 ml gęstej śmietany
    • 100 g wiórków kokosowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.35min. 

    1. W garnku ustawionym na drugim garnku z gotującą się wodą rozpuścić czekoladę. Wymieszać trzepaczką aby pozbyć się grudek - konsystencja powinna być gładka.
    2. Ubić żółtka.
    3. Czekoladę zestawić z ognia i dodać masło, wymieszać. Dodać likier.
    4. Do masy dodać żółtka i postawić na chwilę na małym ogniu. Cały czas mieszając, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Wstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.
    5. Łyżeczką formować kulki i obtaczać je w wiórkach kokosowych.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis