Sernik z kajmakiem

Sernik zawsze wzbudza entuzjazm, zarówno wśród dzieci, jaki i dorosłych. Ten przepis byłby tradycyjny, ale dodatek kajmaku czyni go wyjątkowym! Moi amerykańscy przyjaciele nie mogą się nadziwić, że w domu można zrobić coś tak pysznego!

ntbella

Składniki

ilość porcji: 12 

  • 200 g ciasteczek typu "Digestive"
  • 50 g masła, roztopionego
  • 2 opakowania (po 240 g) serka śmietankowego (np. Philadelphia) o temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 4 jajka
  • 1/2 puszki (200 g) masy krówkowej lub kajmakowej
  • 100 g orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1dzień chłodzenie  ›  Gotowe w: 1dzień1godz.15min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
  2. W blenderze pokruszyć ciastka, dodać masło i dobrze zmiksować.
  3. Przełożyć do tortownicy i uklepać na dnie tworząc spód ciasta. Najlepiej do tego celu użyć dna szklanki.
  4. Serek wymieszać z cukrem. Dodać śmietanę i wymieszać na gładką masę.
  5. Z cytryny otrzeć skórkę. Dodać do masy, wymieszać. Dodać wanilię i, stale miksując, dodawać po jednym jajku na raz. Miksować na wolnych obrotach, żeby zbyt dużo powietrza nie dostało się do masy, bo sernik będzie pękać.
  6. Masę wyłożyć na przygotowany spód. Piec przez 1 godzinę. Nie wolno w tym czasie otwierać piekarnika!
  7. Wyłączyć piekarnik ale zostawić sernik w środku, aż całkowicie ostygnie. Następnie rozsmarować kajmak i udekorować orzechami.
  8. Sernik będzie lepszy jeśli wstawimy go do lodówki na noc.

Ekstrakt waniliowy

Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie