Dynia z sosem imbirowym

    Dynia z sosem imbirowym

    1polubienie
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Fajnie, że każda pora roku ma swój specjał. Dynia to warzywo jesieni i pomimo, że możemy ją przyrządzać przez okrągły rok, to tylko jesienią cieszy nas pełnią smaku.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1/2 małej dyni lub 1 dynia masłowa
    • 1 łyżka oliwy z oliwek
    • 1 cebula, posiekana
    • 1 pomarańcza, obrana i podzielona na cząstki
    • 2-cm kawałek korzenia imbiru, drobno posiekany
    • 1 łyżka miodu
    • 2 łyżki sosu sojowego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.15min.  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175 stopni C.
    2. Najwięcej czasu zajmuje pieczenie dyni. Najpierw należy ją umyć, przekroić na pół i wydrążyć pestki. Skropić oliwą i piec przez godzinę, aż zmięknie.
    3. Upieczoną dynię obrać - skórka powinna łatwo odchodzić - i pokroić w kostkę.
    4. Gdy dynia się piecze podsmażyć cebulę, dodać pokrojoną pomarańczę. Dodać dynię i imbir.
    5. Dodać miód i delikatnie wymieszać, aby kostki dyni się nie porozpadały. (Dynia jest bogata w skrobię, dlatego łatwo się rozpada.)
    6. Na końcu dodać sos sojowy, zagotować, wymieszć i zdjąć z ognia.
    7. Podawać z ryżem, bulgurem lub kuskusem.

    Dynia

    Chcesz dowiedzieć się więcej o dyni? Jak ją wybierać, przechowywać, jak przygotować puree i co zrobić z pestkami? Koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Wszystko o dyni", z którego dowiesz się także jakie ciekawe gatunki dyni możesz wykorzystać w kuchni!

    Sos sojowy w diecie bezglutenowej

    Uwaga na sos sojowy! Jeśli stosujecie dietę bezglutenową, sprawdźcie, czy Wasz sos sojowy go nie zawiera. Sosy sojowe bez dodatku mąki czy pszenicy powinny być dostępne w większości sklepów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis