Sakiewka z ciasta filo z serem Brie

    Sakiewka z ciasta filo z serem Brie

    Zapisz do ulubionych
    55min.


    Zrobione przez 4 osoby

    Planujesz wieczór z przyjaciółmi przy winie? Zastanawiasz się co by tu przygotować? Oto odpowiedź: wspaniała przekąska, prosta acz wykwintna!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 płaty ciasta filo
    • 1 łyżeczka oleju
    • 1/2 cebuli, posiekanej
    • sól do smaku
    • 1 łyżka miodu
    • 50 g masła, stopionego
    • 50 g orzechów włoskich
    • 2 łyżki dżemu (z fig lub moreli)
    • 250 g sera Brie lub Camembert (okrągłego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do tempeartury 180 stopni C.
    2. Ostrożnie rozmrozić ciasto filo, trzymając je pod wilgotną ściereczką.
    3. Cebulę podsmażyć na małym ogniu, na łyżeczce oleju, przez około 20 minut. Bez pośpiechu smażyć, aby się skarmelizowała. Najlepiej pod przykryciem, a na końcu dodać sól i miód.
    4. Rozłożyć ciasto i posmarować masłem. Na środku, na płaszczyźnie wielkości sera, ułożyć orzechy, 2 łyżki dżemu i przykryć cebulą.
    5. Na cebuli położyć ser i lekko przycisnąć. Podnieść brzegi ciasta i złączyć tak, aby całość schowała się w sakiewce.
    6. Piec przez 20 minut, aż ser się roztopi. Wyjąć z piekarnika i kroić na porcje.

    Rada

    Można też zapiec ten ser z nadzieniem w środku. Wystarczy krążek sera przekroić w poprzek na pół, zrobić w obydwu połówkach małe zagłębienia, nałożyć do nich orzechy, dżem i cebulę, następnie złożyć ser z powrotem niby kanapkę, owinąć tak samo w ciasto i tak samo upiec.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis