Moskiewski keks

    Moskiewski keks

    Zapisz do ulubionych
    1godz.50min.


    Zrobione przez 5 osób

    Tradycyjne ciasto sprzedawane w każdej cukierni za czasów sowieckich rządów. Potocznie nazywało się Keks Stolicznyj.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 220 g masła
    • 220 g cukru
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 3 jajka
    • 220 g rodzynek
    • 280 g mąki pszennej
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 100 g cukru pudru do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Masło roztopić, dodać cukier i dobrze wymieszać. Dodać wanilię.
    3. Dodawać jajka, po jednym na raz, cały czas mieszając. Dodać rodzynki.
    4. Stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, wymieszać.
    5. Ciasto przełożyć do foremki, przez środek wzdłuż zrobić nacięcie szpatułką. Dzięki temu ciasto nie wyrośnie zbyt wysokie. Piec przez 80 minut. Po przestygnięciu posypać cukrem pudrem. Ciasto można długo przechowywać i nie czerstwieje.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis