Deser Tiramisu

    (11)
    2 godz. 20 min

    Można się sprzeczać czy to deser, czy ciasto. Ale kiedy się go je, rodzaj nie ma już znaczenia! Tak jak Włosi mówią, nazwa w dowolnym tłumaczeniu znaczy "uszczęśliwij mnie". I wszystko już wiadomo!


    Zrobione przez 67 osób

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 100 g cukru
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 ml kawy espresso (zimnej)
    • 200 g podłużnych biszkoptów
    • kilka łyżek kakao
    • 50 g startej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
    2. Żółtka ubić z cukrem na jasny i puszysty krem. Dodać serek mascarpone.
    3. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać startą czekoladę.
    4. Każdy biszkopt zanurzać w kawie i równo układać w pucharkach lub szklanej misce. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
    5. Znów ułożyć warstwę biszkoptów, krem i kakao. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    rada

    Zamiast biszkoptów można użyć blatu biszkoptowego - wtedy deser będzie przypominał ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (11)

    Komentarze po polsku (1)

    ElżbietaJankowska
    5

    W smaku pycha, ale konsystencja wyszła mi zbyt płynna - po zmieszaniu żółtek z serkiem, teraz wiem, że powinnam była zrobić to delikatnie a NIE MIKSOWAĆ! Aha i do espresso dodałam 3 łyżki amaretto  -  18 sty 2016

    Zobacz więcej ocen z innych krajów

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis