Deser Tiramisu

    (1)
    2 godz. 20 min

    Można się sprzeczać czy to deser, czy ciasto. Ale kiedy się go je, rodzaj nie ma już znaczenia! Tak jak Włosi mówią, nazwa w dowolnym tłumaczeniu znaczy "uszczęśliwij mnie". I wszystko już wiadomo!


    Zrobione przez 63 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 100 g cukru
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 ml kawy espresso (zimnej)
    • 200 g podłużnych biszkoptów
    • kilka łyżek kakao
    • 50 g startej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
    2. Żółtka ubić z cukrem na jasny i puszysty krem. Dodać serek mascarpone.
    3. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać startą czekoladę.
    4. Każdy biszkopt zanurzać w kawie i równo układać w pucharkach lub szklanej misce. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
    5. Znów ułożyć warstwę biszkoptów, krem i kakao. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    rada

    Zamiast biszkoptów można użyć blatu biszkoptowego - wtedy deser będzie przypominał ciasto.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    Ten przepis nie ma jeszcze oceny z Polski, ale dostępne są oceny z innych stron świata:

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (6)