Deser Tiramisu

Można się sprzeczać czy to deser, czy ciasto. Ale kiedy się go je, rodzaj nie ma już znaczenia! Tak jak Włosi mówią, nazwa w dowolnym tłumaczeniu znaczy "uszczęśliwij mnie". I wszystko już wiadomo!

ntbella

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 4 jajka
  • 1 szczypta soli
  • 100 g cukru
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 ml kawy espresso (zimnej)
  • 200 g podłużnych biszkoptów
  • kilka łyżek kakao
  • 50 g startej czekolady

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

  1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
  2. Żółtka ubić z cukrem na jasny i puszysty krem. Dodać serek mascarpone.
  3. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać startą czekoladę.
  4. Każdy biszkopt zanurzać w kawie i równo układać w pucharkach lub szklanej misce. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
  5. Znów ułożyć warstwę biszkoptów, krem i kakao. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

rada

Zamiast biszkoptów można użyć blatu biszkoptowego - wtedy deser będzie przypominał ciasto.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie