Deser Tiramisu

    Deser Tiramisu

    4polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 52 osoby

    Można się sprzeczać czy to deser, czy ciasto. Ale kiedy się go je, rodzaj nie ma już znaczenia! Tak jak Włosi mówią, nazwa w dowolnym tłumaczeniu znaczy "uszczęśliwij mnie". I wszystko już wiadomo!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 jajka
    • 1 szczypta soli
    • 100 g cukru
    • 250 g serka mascarpone
    • 150 ml kawy espresso (zimnej)
    • 200 g podłużnych biszkoptów
    • kilka łyżek kakao
    • 50 g startej czekolady

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli.
    2. Żółtka ubić z cukrem na jasny i puszysty krem. Dodać serek mascarpone.
    3. Do masy serowej dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać. Dodać startą czekoladę.
    4. Każdy biszkopt zanurzać w kawie i równo układać w pucharkach lub szklanej misce. Na biszkopty wyłożyć połowę kremu i posypać kakao.
    5. Znów ułożyć warstwę biszkoptów, krem i kakao. Wstawić do lodówki na 2 godziny.

    rada

    Zamiast biszkoptów można użyć blatu biszkoptowego - wtedy deser będzie przypominał ciasto.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    ElżbietaJankowska
    3

    W smaku pycha, ale konsystencja wyszła mi zbyt płynna - po zmieszaniu żółtek z serkiem, teraz wiem, że powinnam była zrobić to delikatnie a NIE MIKSOWAĆ! Aha i do espresso dodałam 3 łyżki amaretto - 18 sty 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis