Mini Pavlova

    Mini Pavlova

    2polubienia
    2godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Ten deser został wymyślony przez australijskiego cukiernika dla rosyjskiej baletnicy. Bezy udały się tak wyśmienicie, że stały się sławne na całym świecie. Ta wersja to miniaturowe torciki - idealne na przyjęcie!

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 5 białek
    • 250 g cukru
    • 1 szklanka śmietany tortowej
    • 50 g cukru
    • 1 szklanka truskawek lub malin

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. studzenie  ›  Gotowe w: 2godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 110 stopni C.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Uważać aby ani odrobina żółtka nie dostała się do białek. Miska i trzepaczka muszą być całkowicie suche, w przeciwnym razie białka nie ubiją się dobrze. Białka powinny mieć temperaturę pokojową.
    3. Białka ubić ze szczyptą soli na lekką pianę na niskiej prędkości miksera. Następnie stopniowo dodawać cukier. (Proporcja dla bezy jest następująca: na średniej wielkości jajko przypada 50 g cukru.) Dodawać cukier partiami, stale miksując, aż się całkowicie rozpuści.
    4. Dużą blachę wyłożyć papierem woskowanym. Delikatnie nakładać pianę na blaszkę formując z niej niewielkie kółka (przypominające kształt spódniczki baletnicy).
    5. Wstawić do piekarnika i piec przez godzinę. Następnie wyłączyć piekarnik ale wciaż trzymać bezy w piekarniku, aż całkowicie wystygną.
    6. W międzyczasie śmietanę ubić z pozostałym cukrem. Napełnić zimne bezy i udekorować pokrojonymi w plasterki truskawkami lub malinami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis