Kotlety schabowe w bułce tartej

    Kotlety schabowe w bułce tartej

    6polubień
    35min.


    Zrobione przez 59 osób

    Aby przyrządzić to danie chudą wieprzowinę kroję na cienkie plastry. W ten sam sposób można również przygotować filet z indyka. Wystarczy rozbić mięso tłuczkiem, zanurzyć w jajku, bułce tartej i usmażyć. Aby przyprawić bułkę tartą dodaję 1/2 łyżeczki suszonej pietruszki, oregano i bazylii.

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 1 kg chudej wieprzowiny
    • 1 łyżeczka soli
    • 1/2 łyżeczki pieprzu
    • 2 jajka
    • 1 szklanka bułki tartej z przyprawami
    • olej do smażenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Mięso pokroić w 1 cm plastry. Tłuczkiem rozbić z dwóch stron, tak, aby uzyskać cienkie płaty o 0,5 cm szerokości. Mięso można przykryć folią spożywczą, aby się nie rozpryskiwało.
    2. W miseczce widelcem roztrzepać jajka z solą i pieprzem.
    3. Bułkę tartą wysypać na duży talerz.
    4. Mięso, jajka i bułkę tartą ułożyć blisko koło siebie. Rozgrzać olej na patelni.
    5. Kotlety maczać w jajku, potem obtaczać z obu stron w bułce i smażyć przez 3 minuty na złoty kolor. Następnie przewrócić na drugą stronę i ponownie smażyć przez 3 minuty. Nie należy przykrywać patelni, aby kotlety pozostały chrupiące. Jeśli zostały wystarczająco cienko rozbite, na pewno się dobrze usmażą.

    rada

    Mięso łatwiej pokroić jeśli jest przymrożone.

    rada

    Do obtoczenia koteltów można również użyć mąki, a nawet rozkruszonych krakersów.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    9

    Ja przyrządzam kotlety w prawie identyczny sposób. Zmiany jakie wprowadziłem to że nie rozbijam mięsa tylko panieruję plastry takie jakie są. Oprócz tego obtaczam dwa razy w bułce i jajku. Smarzę na średnim ogniu ewentualnie na koniec zwiekszam ogień żeby ładnie przyrumienić. Przyrządzone w ten sposób dosłownie rozpływają sie w ustach. Warto spróbować. W ten sposób przyrządzam rownierz pierś kurczaka i indyka. Są znakomite. Victor - 07 maj 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis