Królik duszony

    Królik duszony

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 54 osoby

    Mięso z królika jest delikatne, kruche i polecane przy różnych zdrowotnych dietach. Wersja duszona jest i zdrowa i niezwykle smaczna.

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 królik, podzielony na porcje
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 łyżki oliwy
    • 2 listki laurowe
    • 6 ziarenek pieprzu
    • 1 duża cebula, pokrojona na talarki
    • 1 marchewka, pokrojona na talarki
    • 1 pietruszka, pokrojona na talarki
    • 1 łyżka masła
    • 250 ml wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Mięso królika umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Posypać solą i pieprzem.
    2. W dużym rondlu lub brytfannie podsmażyć na oliwie porcje królika aby mięso się zrumieniło.
    3. Dodać 2 listki laurowe, pieprz, cebulę, marchew, pietruszkę, masło, wodę i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis