Królik duszony

Mięso z królika jest delikatne, kruche i polecane przy różnych zdrowotnych dietach. Wersja duszona jest i zdrowa i niezwykle smaczna.

marsha Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 6 

  • 1 królik, podzielony na porcje
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 listki laurowe
  • 6 ziarenek pieprzu
  • 1 duża cebula, pokrojona na talarki
  • 1 marchewka, pokrojona na talarki
  • 1 pietruszka, pokrojona na talarki
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. Mięso królika umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem kuchennym. Posypać solą i pieprzem.
  2. W dużym rondlu lub brytfannie podsmażyć na oliwie porcje królika aby mięso się zrumieniło.
  3. Dodać 2 listki laurowe, pieprz, cebulę, marchew, pietruszkę, masło, wodę i dusić pod przykryciem ok. 40 minut, aż do miękkości mięsa.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie