Cukinia z grzybami i ryżem

    Cukinia z grzybami i ryżem

    6polubień
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Młoda cukinia duszona z pieczarkami lub grzybami leśnymi i serwowana z ryżem - proste i smacznie, czegóż żądać więcej?... ;)

    marsha Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 woreczki ryżu po 100 g
    • 3 łyżki oleju
    • 1 cebula drobno posiekana
    • 10 średnich pieczarek, pokrojonych
    • 2 młode cukinie
    • sól, pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Ryż ugotować na sypko.
    2. Cukinie umyć i pokroić na talarki, a następnie na połówki lub ćwiartki.
    3. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć cebulę, po czym dodać pieczarki i poddusić.
    4. Dodać do pieczarek cukinię i całość dusić pod przykryciem ok 15 minut, do miękkości cukinii (ale tak, aby nie zrobiła się z niej mamałyga). Dosmaczyć solą i pieprzem.
    5. Podawać na ciepło, z ryżem.

    Ryż bez tajemnic

    Chcesz się dowiedzieć jakie są gatunki ryżu i jak go najlepiej gotować? Przeczytaj nasz artykuł: "Jak ugotować ryż"!

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis