Malinowy cobbler

    Malinowy cobbler

    2polubienia
    1godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Bardzo owocowy i bardzo prosty do przygotowania deser. Soczyste i pachnące maliny przykryte kruchym ciastem. Najlepsze z gałką lodów waniliowych.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 500 g malin
    • 3/4 szklanki cukru
    • 2 łyżki mąki kukurydzianej
    • 1/4 łyżeczki soli morskiej
    • Ciasto
    • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    • 1 i 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1/4 szklanki cukru
    • 1 szczypta soli
    • 6 łyżek masła
    • 3/4 szklanki śmietany tortowej
    • 1 łyżka śmietany tortowej do posmarowania wierzchu
    • cukier puder do oprószenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +30min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.45min. 

    1. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190 stopni C.
    2. Maliny wymieszać z cukrem, mąką i solą. Przełożyć do kwadratowej foremki.
    3. Ciasto

    4. Na stolnicy wymieszać mąkę z proszkiem, cukrem i solą. Dodać masło i wysiekać, aż składniki zaczną się łączyć. Dodać śmietanę i za pomocą widelca mieszać, żeby śmietana została połączona z resztą składników. Następnie szybko zarobić ciasto w kulę. Ręką uklepać na grubość około 3 cm. Pokroić na 9 kwadratów i ułożyć je na wierzchu malin. Posmarować śmietaną i oprószyć cukrem.
    5. Piec przez około 1 godzinę, aż wierzch będzie rumiany. Odstawić na 30 minut przed podaniem.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis