Sałatka kukurydziana Barbary

    Sałatka kukurydziana Barbary

    1polubienie
    2godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała sałatka na duże imprezy, gdzie trzeba nakarmić tłum! Przepis dostałam od mamy mojej koleżanki, która zawsze przyrządzi coś pysznego. Tę sałatkę można przygotować dzień wcześniej, a pomidorki i awokado dodać bezpośrednio przed podaniem.

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • Dressing
    • 1 szklanka białego octu winnego
    • 1/2 łyżeczki miodu
    • 1/2 szklanki oliwy z oliwek extra virgin
    • 1/4 szklanki musztardy Dijon
    • 4 łyżki soku z limonki
    • sól i pieprz do smaku

    • 1 kg mrożonej białej kukurydzy, zblanszowanej
    • 3 puszki czarnej fasoli, odsączonej z zalewy i przepłukanej
    • 1 duża cebula, posiekana
    • 1 duża czerwona papryka, posiekana
    • 1/2 pęczka świeżej kolendry, posiekanej
    • 3-4 szklanki pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
    • 2 awokado, pokrojone w kostkę

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.15min. 

    1. W słoiku wymieszać wszystkie składniki dressingu. Szczelnie zamknąć słoik i energicznie potrząsać, aby składniki połączyły się w jednolity sos.
    2. W misce wymieszć kukurydzę z fasolą, cebulą, papryką i kolendrą. Polać sosem i wymieszać, wstawić do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem dodać pomidorki i awokado.

    rada

    Dla zaostrzenia smaku można dodać posiekaną papryczkę jalapeno. Dla urozmaicenia można posypać rozkruszonym serem feta.

    zamiennik

    Jeśli pozyskanie białej kukurydzy będzie problemem, można dodać żółtą.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis